personal protection

Ez a blog az önvédelemről fog szólni a szó tágabb értelmében. Lesz benne szó fiziológiáról, pszichológiáról, meg egy csomó olyasmiről, amit a legtöbben elfelejtenek - pedig minden ezeken alapszik.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Ajánló: Geoff Thompson

2009.05.17. 12:44 | Mongoose_lrt | Szólj hozzá!

Mivel általában nem közlök részletes forrásmegjelöléseket, de úgy tenni sem szeretnék, mintha az itt leírtak az én fejemből pattantak volna elő, időről időre kicsit részletesebben ismertetek egy általam használt forrást.


Mai alanyunk nem egy könyv, hanem egy úriember, bizonyos Geoff Thompson, brit író, és önvédelem-oktató. Thompsonra elsősorban azért érdemes hallgatni, mert hosszú éveket töltött kidobóként különböző, változatosan rossz hírnevű klubokban, ahol az erőszakkal napi szinten szembesült. Ha hinni lehet az önéletrajzának (önmagában is nagyon tanulságos olvasmány), rengeteg küzdelemben vett részt, amelyek nagy részének köze sem volt semmilyen fairplayhez.
Thompson sokakhoz hasonlóan a tradicionális harcművészetekkel kezdett, ám ezek a tényleges utcai erőszak kontextusában elégtelennek bizonyultak, ezért a full kontakt műfajok felé fordult, mind ütő-rúgó, mind földharcos téren. A munkájából adódóan feltehetően elég alaposan kitapasztalta, hogy mi az, amit el lehet sütni az utcán, és mi az, ami felejtős, csak bajt hoz az emberre.
Ami viszont talán még ennél is fontosabb, hogy nagyon jól kitapasztalta az erőszak természetét: milyenek, hogyan viselkednek az erőszakos emberek, honnan lehet tudni, hogy baj készül, miféle rituálék, jellegzetes viselkedési minták előzik meg az erőszak kirobbanását. Mivel elég közelről tanulmányozhatta a bűnözők viselkedését, nagyon értékes megfigyelésekre nyílt alkalma, amelyeket, mi az átlagos emberek is fel tudunk használni a támadások elkerülésében.
Szerencsénkre Thompson nemcsak összegyűjtötte ezt a sok tapasztalatot, hanem írásba is foglalta. Rengeteg, bár az esetek túlnyomó többségében elég rövid könyvet írt, amelyeket én három csoportba sorolok:

  1. A könyvei egy része leginkább szórakoztató célú. Ide tartozik a fent linkelt életrajz, és a Red Mist c. regény is. Hozzáteszem, ebben a regényben vannak az általam valaha olvasott legrealisztikusabb közelharci jelenetek: Thompson nyilvánvalóan a saját harci tapasztalatait foglalta egy - egyébként nem túl bonyolult szövésű:) - történetbe.
  2. Technikai/edzés könyvek: ebből van a legtöbb. Ezek egy-egy puszta kezes technikai repertoárból adnak ízelítőt. A skála nagyon széles (minden tétel egy könyv): ütések, rúgások, leszorítások, szabadulások, könyök és térd, feszítések stb. Ide tartozik még a súlyzós edzésről írt könyve, amiben küzdők számára néhány elég fontos dolog található.
    Ezekkel a könyvekkel, vitathatatlan érdemeik mellett, ugyanaz a gond van, mint általában az ilyen könyvekkel: nagyon nehéz belőlük technikát tanulni. Néhány képből kell kivonni a mozgássor dinamikáját, és számtalan fontos nüansz óhatatlanul is elsikkad. Szerencsére ma már jó sok könyvnek megvan a DVD párja is, ezekkel együtt valószínüleg (sajnos DVDt még nem volt alkalmam megnézni) elég jó tanulási segédeszközök lehetnek.
  3. Az "elméleti" könyvek. Véleményem szerint ezek Thompson legfontosabb munkái, és ezek azok, amelyek az egyébként legkevésbé elérhető tudást adják. (Értsd: jó küzdelmi tréning sokféle van, de jó éberség/elkerülés stb. tréning sokkal-sokkal kevesebb.) Ide tartozik pl. a Dead or Alive, a Three Second Fighter, és a The Art of Fighting Without Fighting. Ezek a könyvek részletesen leírják, hogy miféle támadásokra számíthat egy átlagpógár, milyen előjelei lehetnek ezeknek, és mit lehet ellenük tenni a fizikai harc elkerülése érdekében. Szó esik az otthonunk védelméről, a különböző társas szituációkról (közlekedés, bárok, szórakozóhelyek), ill. olyan dolgokról, mint pl. a kéz pozícionálása egy forró helyzetben (ez az ún. "fence", amiből Thompson csinált diszciplínát).

Aki teheti, ez utóbbiakból legalább egyen mindenképpen rágja át magát; sok, itt már olvasott dologgal fog találkozni, meg sok olyannal, amit itt még nem olvashatott, pl. interjúk bűnözőkkel arról, hogy mi alapján választanak áldozatot (érdekes, ugye?), ill. a deeszkalálás különböző verbális és non-verbális technikái.
Újra szeretném hangsúlyozni, hogy még a verbális és pozicionális dolgok esetében sem elég, ha elolvasunk egy könyvet és megértjük a koncepciót, ugyanúgy, mint a fizikai technikákat, ezeket gyakorolni, edzeni kell.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://personalprotection.blog.hu/api/trackback/id/tr211126467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása