personal protection

Ez a blog az önvédelemről fog szólni a szó tágabb értelmében. Lesz benne szó fiziológiáról, pszichológiáról, meg egy csomó olyasmiről, amit a legtöbben elfelejtenek - pedig minden ezeken alapszik.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Hogyan kéne edzeni? - Gabe Suarez véleménye

2009.04.15. 11:29 | Mongoose_lrt | 14 komment

Hogyan kéne edzenünk? - Suarez International

A mai bejegyzés rendhagyó lesz annyiban, hogy a nagyobb részét egy fordítás fogja kitenni, méghozzá a Suarez International hírlevelének legfrissebb, április 8.-i számából. Gabe Suarezről azt érdemes tudni, hogy meglehetősen jó hírű lőfegyer instruktor, elsősorban pisztollyal és gépkarabélyos dolgokkal foglalkozik, de megtalálható a repertoárjában a sörétes puska és a mesterlövészpuska is. Hosszú, és fegyveres konfliktusokban gazdag rendőri karriert tudhat maga mögött, és a szakma több kiválóságával dolgozott együtt, emlékeim szerint Jeff Coopert is a tanárai között tudhatja.
A cikk aktualitását az a benyomásom adja, hogy a lőfegyveres társadalomban nagyon erősen él az edzés = "céllövészet" (IPSC, akármi) típusú megközelítés, azokban is, akiknek fejében komolyan megfordul a lőfegyveres önvédelem gondolata. Természetesen tévedhetek is, és örömmel veszem, ha ebben a kérdésben további felvilágosítást kapok. :)

Jöjjön tehát a szöveg, ami még egyszer, nem az én irományom.

[...]
Hogyan kéne edzenünk?

A fegyveres közösség hagyományosan úgy edzett, hogy bepakoltak pár doboz lőszert a családi verda hátuljába, és elmentek a lőtérre ellődözni őket. Mire a földön néhány száz üres töltényhüvely hevert, az ember úgy érezte, hogy edzett. Sajnálatos módon ez nem a legjobb módja az edzésidőd eltöltésének. 

A nagy része annak, ami harc közben történik, pozícionálásról, mozgásról, fegyver elővételről, és a fegyver kezeléséről (management) szól. Olyan dolgok, mint a támadás vonalából való dinamikus kimozdulás, a fegyver elővétele és [a folyamatosan mozgó - Mongoose] célon tartása, az elakadások kiküszöbölése stb. sokkal fontosabb, mint azon képessége a sportolónak, hogy egy takaros csoportot lőjön egy célpontba a lőtéren. 

Hasonlóképpen, az élő ellenfél elleni küzdés fontosabb, mint hogy hány lőszert küldesz ki egy adott napon. Mindenki "lövész" vagy "harcmester" egy élettelen kartonpapír ellenében; egy másik ember ellen, aki teljes mértékben el van rá szánva, hogy lelő [megkésel, agyonver, megerőszakol stb. - Mongoose], anélkül hogy magát lelövetné [megkéseltetné, agyonveretné stb - Mongoose] már nem annyira nagymenők a legtöbben. Így a nagy adag nem-lövős technikai gyakorlás (avagy dry-fire, fegyverkezelés) mellett a gyakorlónak ideje egy bizonyos részét változó mértékben kemény és intenzív kontakt harci (force on force) drillekkel kell töltenie. 

Szóval mennyit kell valójában lőnünk? Nagyon keveset. Ha az edzésidődet fegyverkezelési drillekkel és rendszeres kontakt harci gyakorlatokkal töltöd, azt mondanám, mindössze havonta egyszer kell lőnöd, hogy céllövő képességed és a visszarúgás kontrolt karban tartsd. 

Az időd nagy részét, akár 75%-át fegyverkezeléssel és kontakt harci gyakorlással kell töltened. Ez egyetlen árva lövés leadását nem igényli, de ez az egyetlen dolog, ami jobb harcost farag belőled. Hogy miért nem csinálják ezt többen? Ez jórészt fegyelem kérdése. A lőtérre járni szórakoztató, és csekély energiabefektetést igény a legtöbbektől. Hetente háromszor egy órát fegyverkezelést gyakorolni a garázsban sokkal melósabb. De a munka, nem pedig a szórakozás az, ami meghozza a gyümölcsét. Más szemszögből nézve: a fegyverkezelési drillek csak időbe kerülnek, és nem a lőszerre költött pénzbe.

A következő rész, a kontakt harci gyakorlásra az edzésidő 15-20%-át érdemes szánni - persze nem minden kontak gyakorlatnak kell egy UFC meccs intenzitásával bírnia. Az intenzitás igény szerint variálható, alkalmanként full kontakban tesztelve a képzettségedet. Minél több kontakt harci gyakorlást végzel, annál hatékonyabbak lesznek harci szempontból a fegyverkezelési drilljeid [ti. látni fogod, hogy milyen problémák merülnek fel harc közben - Mongoose], amitől aztán jobban fogsz teljesíteni a kontakt gyakorlatokban.  

Végül a tényleges lőgyakorlat szinte csak marginális elemként van jelen, talán az idő 5-15%-át érdemes a lőtéren való tényleges lövöldözéssel tölteni. A lőtéri éles lövészet olyan, mint a boxolónak a zsák ütése: csinálni kell, de a többi gyakorlathoz képest csak az edzésidejének egy kis részét szánja rá. A legtöbb önvédelemben gondolkodó lövész jobban járna sokkal kevesebb lőtéri, és sokkal több fegyvverkezelési idővel.

[...]

Eddig az írás. Csak egy pár megjegyzést szeretnék csatolni.
Mindenekelőtt ez a cikkecske természetesen nem a sportlövészeket érinti, hanem azokat, akik bármilyen okból a fegyvert fegyverként tartják/viselik, nem pedig sporteszközként.
Néhány ponton nem értek egyet Suarezzel, vagy legalábbis másképp látom az itthoni helyzetet. Először is, szerintem az emberek jórészt azért nem gyakorolnak kontakban, mert a) azt se tudják, hogy lehet olyat, b) lusták, c) félnek a fájdalomtól, a sérülésektől, a megaláztatástól stb., d) feleslegesnek tartják (bár ez szerintem jórészt a b) és c) pontokat elfedő ürügy).
Másrészt a kontakt gyakorlást jóval nagyobb százalékban tartanám hasznosnak, mint Suarez. Az ilyesmi ugyanis mindenféle eszköz kezelésének a végső célja, legyen az kéz-láb, vagy bármilyen fegyver.
Végül pedig megjegyezném, hogy mindaz, amit Suarez leír a lőfegyverekről, extrém módon igaz a ma igen divatossá vált gázfegyverekre. Aki tehát ilyesmit visel, annak irány gyakorolni :)

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://personalprotection.blog.hu/api/trackback/id/tr361066226

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: JOGIQ 2009.05.31. 02:28:03

A gáz -és riasztó fegyverekrőlAz utóbbi időkben sokszor lehetett hallani a híradásokban, hogy egyre több ember dönt úgy, hogy vesz magának gáz -és riasztó fegyvert. 2004. szeptemberétől könnyebben juthat valaki gáz -és riasztó fegyverhez. De mit kell hozz…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam42 2009.04.15. 19:13:01

Először is őszinte grat a bloghoz, meg köszi is, az ilyen témájú (szakszerű) magyar nyelvű írások igen ritkák sajnos.
Kérdés: A kontakt gyakorlás az konkrétan mit takar?

Mongoose_lrt 2009.04.15. 19:42:44

@Adam42: Köszönöm :)

Kontakt gyakorlásnak azt nevezem (találóbb az angol force on force), ahol a támadó nem bábuként viselkedik, azaz nem úgy történik a gyakorlás, hogy a védekező fél előre tudja, hogy a támadó hagyni fogja magát lefegyverezni stb., hanem mindketten megpróbálják ténylegesen végrehajtani a maguk célját. Ha egy technika ilyen körülmények között nem működik (klasszikus példája ennek a rengeteg fantázia-késelvétel), akkor az életben még annyira sem fog működni.
A kontakt gyakorlás is lehet drill-jellegű, pl. meg van beszélve, hogy a támadó szúrni fog egy gyakorlókéssel, de csak akkor jó a dolog, ha tényleg meg is próbál megszúrni, és utána sem áll, mint egy szobor.
Remélem, érhető a koncepció :)

Adam42 2009.04.16. 11:20:54

@Mongoose_lrt:

Értem. Igen, ilyet mi is csináltunk, bár eddig nem tudtam, hogy így hívják. Egyből máshogy működtek a késelvételek, mint elméletben... : )

Mongoose_lrt 2009.04.16. 19:42:54

@Adam42: Ezért is érdemes csinálni, meg a stresszkezelésben is segít :)

fattyu 2009.04.22. 15:40:04

Na okoskodok én is. Sok minden nagyon igaz. A havi egy lövészet szerintem kevés ahhoz hogy szinten tartsd a lőtudást. Magamon látom hogy mostanság hogy kopik el. Annál több kell de valóban tény hogy ha nem örömködésről van szó hanem bármifelé kétirányú lőtéren használásról, akkor a drillek a szárazedzés és a retention gyakorlása egyaránt fontos. De a végső szó akkor is az hogy eltalálod-e amire lősz.
Én aki se nem edz se nem tud lőni beszéltem. Most likely hülyeséget.

Mongoose_lrt 2009.04.22. 16:05:26

@fattyu: Bár ebben nem akarok okoskodni, mert nincs tapasztalatom, gondolom, ez is mutat némi egyéni varianciát, de könnyedén el tudom képzelni, hogy az emberek jelentős részének - főleg ha nincs mögöttük évtizedes rutin - valóban kevéske lenne a havi egy. Gyanúm szerint Gabe Suarez se egyszer lő havonta :)

fattyu 2009.04.22. 16:12:57

@Mongoose_lrt: Na igen. Erőst kétlem. Meg persze az sem mindegy mi a szint amit meg akarsz tartani. Nagy különbség van aközött hogy magadat ne lődd lábon ( erre elég a havi egy ) meg aközött hogy emellett azért eljárogatsz IPSC eseményekre is. Arra már nagyon halvány a haviegy.

Mongoose_lrt 2009.04.22. 16:25:57

@fattyu: Ez biztosan igaz. Suarez az önvédelmi szituációkból indult ki, amelyek a kontakt távtól ("bad breath distance"/ "kissing distance") talán 3-4 méterig terjednek. Amennyire meg tudom ítélni, az IPSC ennél jóval nagyobb fokú lőképességet igényel.

fattyu 2009.04.22. 16:30:40

Igen tudom. Nem értek ehhez a részéhez mert nem kellett még élesben lövöldöznöm sose ( szabadlábon azért jobb ), csak valahogy én abban gondolkodom hogy ugye stressz alatt aszondják hogy ha 30%át tudod hozni a nem stresszes tudásodnak akkor már tök jó vagy. Szóval én abban úgy gondolom hogy marhára nem mindegy az hogy minek a 30%-a az ami marad egy szituban. Aztán lehet tök rosszul gondolkodom.

Mongoose_lrt 2009.04.22. 16:38:34

Érdekes kérdést feszegetsz, Azt hiszem, hogy az a tréning, aminek a 30%-a jön elő élesben, 70% felesleget tartalmaz :) Majd később írok erről is, hogy miféle dolgok tesznek gyanússá - legalábbis a számomra - egy edzésmódszert, és miről lehet feltételezni, hogy működik.

fattyu 2009.04.22. 16:41:00

Rosszul fogalmaztam. Nem a konkrét edzésről beszélek és nem is a Force on Force részéről.
Hanem a lőtudásról. Ott mondják azt hogy ha a harmadát hozod annak amit lőtéren tudsz, miközben lőnek rád akkor már kifejezetten jól működsz az "enyhe" stressz alatt.

Mongoose_lrt 2009.04.22. 16:45:19

Ez meglehet, hogy így van, akár az IPSC esetében is. De 1-2-3 méteren nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy pontosan mit is jelentene a tudás harmadolódása.

fattyu 2009.04.22. 16:57:18

Agyalgunk mindössze azt hiszem. Mondjuk egy vétlent... Nem tudom. Szerintem ha valaki önvédelmi szolgálati céllal hordja a fegyverét akkor olyan szinten is kell gyakorolni a fegyverrel. Nyilván nem 25 méterről pontlövészet vagy 600 méterről játszani a 338LM puskával. Hanem amit asszem pont Suareztől láttam videón, életszagú gyakorlatok kontakttávon lőlapokkal.

Mongoose_lrt 2009.04.22. 18:05:35

@fattyu: Pontyosan :) Egyébként jónéhány instruktornál láthatsz ilyet, ennek a jelentőségét elég szépen belőtték mostanra odaát. Azt, hogy minálunk ez a típusú tréning mennyire elterjedt, megbecsülni sem tudom.
süti beállítások módosítása