personal protection

Ez a blog az önvédelemről fog szólni a szó tágabb értelmében. Lesz benne szó fiziológiáról, pszichológiáról, meg egy csomó olyasmiről, amit a legtöbben elfelejtenek - pedig minden ezeken alapszik.

Friss topikok

Linkblog

HTML

Hick törvénye és a bőség zavara

2009.03.17. 18:49 | Mongoose_lrt | Szólj hozzá!

Hick egy angol pszichológus volt, akinek hírneves törvénye (Hick's law) igen nagy befolyással van a modern önvédelmi gondolkodásra - és szerencsés esetben a gyakorlatra is. A törvény leegyszerűsítve a következőt mondja ki: azt, hogy az ember milyen gyorsan hoz meg egy döntést, igen erősen befolyásolja a választási lehetőségek száma. Hick bináris mechanizmusként modellálta a döntéshozást, azaz azt feltételezte, hogy egyszerre mindig két opció közül választunk. Ez nyilván nem minden döntésre érvényes, de kiindulási pontnak elfogadhatjuk. Mindenféle matematikai zsargontól eltekintve azt mondhatjuk, hogy a lehetséges döntések számával nagy mértékben emelkedik a döntési idő. 

Miért érdekel ez minket? Azért, mert egy önvédelmi szituáció döntések sorozatát követeli meg (ld. még a korábban boncolgatott OODA loop-ot, avagy MODÖL ciklust.) A szituáció feltehetően eleve rossz, hiszen az első lépés a támadóé, máris van egy reakcióidőnyi veszteségünk. (Most nem térek ki arra, hogy az extrém stressz, ami ilyenkor ér minket, miféle egyéb bonyodalmakat okoz.) Ha a támadásra adható válaszaink száma igen magas, akkor a közülük való választással járó időveszteség önmaqában végzetes lehet. Egyszerű példa: ha van négy különböző blokk a tarsolyomban egyenes ütés ellen, akkor egyenes ütés esetén négy opció közül kell választanom. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy hogy az alapnak tekintett 0.15 másodperces reakcióidőt néggyel kéne szorozni, vagy éppen háromszor meg kéne duplázni (több helyen találkoztam azzal a számítási móddal, hogy minden plusz választási lehetőség megduplázza a döntésidőt - a zongoristák bajban lennének) , csupán azt, hogy tovább fog tartani a döntés. Ebben a műfajban pedig 1-2 tizedmásodperc döntő jelentőségű lehet annak szempontjából, hogy ki sétál el a helyszínről a saját lábán.

Más szóval: a meghozandó döntések (a megtanult "technikák") számának növelése a szükséges minimumon túl, noha technikailag hozzáad a repertoárunkhoz, alapesetben lelassít. A fölöslegesen bonyolult repertoártól tehát nem fogjuk tudni hatékonyabban megvédeni magunkat. Az önvédelemre használt repertoárnak ezért célszerűen egyszerűnek, kis elemszámúnak kell lennie. Többek között ezért is igen szerencsés ha a repertoár minden eleme maximálisan hatékony.

A választások maximális redukcióját természetesen az egyre való csökkentés jelenti. Vannak olyan technikák, amelyek bizonyok korlátok között teljes körűek, azaz nem igényelnek semmilyen választási folyamatot. Ezek az úgynevezett non-diagnosztikus módszerek, amelyeknek legalább egy bejegyzést fogok még szentelni.

Milyen egyéb eszközök állnak még rendelkezésünkre a döntési mechanizmusok, ill. a reakcióidő meggyorsítására? Természetesen a gyakorlás a barátunk :) Ez több módon is hat:

- szekvenciális tanulás: mozgások sorozatait tanuljuk meg egységként, ún. neuromotor pathway (kb. neuromotoros ösvény - erről is lesz még szó bővebben) kiépítésével. Ilyen lehet pl. egy fegyver elővétele és egy támadás kivitelezése. Ez kellő mennyiségű gyakorlással egyetlen, megszakítatlan egységet alkot, a végrehajtása nem döntések  sorozatát igényli, csak egy "startjelet".

- konceptuális tanulás: nem technikai, hanem konceptuális döntéseket hozunk, nem "megcsinálom a "fehér lótusz kibontja szirmait" technikát", hanem "visszatámadok" vagy "tüzelek". A mélyen beépített mozgássorozat (ld. még neuromotor pathway :)) pedig végbemegy.

Szóval: irány gyakorolni! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://personalprotection.blog.hu/api/trackback/id/tr491008168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása