personal protection

Ez a blog az önvédelemről fog szólni a szó tágabb értelmében. Lesz benne szó fiziológiáról, pszichológiáról, meg egy csomó olyasmiről, amit a legtöbben elfelejtenek - pedig minden ezeken alapszik.

Friss topikok

Linkblog

HTML

OODA loop - avagy a MODÖL hurok

2009.03.15. 11:48 | Mongoose_lrt | 2 komment

Rögtön egy apró kitérővel kezdeném: az önvédelemmel kapcsolatos jelenségek terminológiája szinte teljes egészében angol, a legtöbb terminusnak nincs magyar megfelelője, ezért állandóan gondban leszek a magyarítással. Ez remélhetőleg néhol jól fog sikerülni, máshol feltehetően kevésbé. A magyarításokra minden ötletet szeretettel várok. 

Az elmélet

 

Tehát, az OODA loop. Maga a kifejezés egy amerikai ezredestől, bizonyos John Boydtól ered. A rövidítés az Observe, Orient, Decide, Act szavakat takarja, azaz Megfigyelés, Orientáció, DÖntés, cseLekvés (esetleg a magyar rövidítésben ehelyett a Lépést javasolm, mert jobb hangzásúnak találom a MODÖL, mint a MODÖCS betűszót). A loop 'hurok' arra utal, hogy a mechanizmus újra és újra lejátszódik.

Az OODA loop nem más, mint az emberi döntéshozás és cselekvés egy modellje, amely négy fázist különít el:

  1. Observe (megfigyelés): a körülöttünk lévő szituáció megfigyelése,  az érzékeink által befogadott adatok által. (Megjegyzés: ha úgy jársz-kelsz a világban, hogy fogalmad sincs róla, mi történik körülötted, a MODÖL-hurkod be sem indul, és esélyed sincs reagálni a külvilág eseményeire.)
  2. Orient (orientáció): a szituáció tulajdonképpeni feldolgozása. Az, hogy a szituáció mely elemeit tekintjük relevánsnak, és ezekhez milyen értékeket stb. kapcsolunk, Boyd szerint a genetikai állományunkon, a kulturális hátterünkön, a múltbéli tapasztalatainkon és analitikus-szintetikus képességeinken alapszik. (Megjegyzés: a tapasztalatokban természetesen bennefoglaltatnak az edzési-gyakorlási tapasztalataink is, amelyek analitikus-szintetikus képességeinket is erőteljesen formálhatják.) A fentiek igen erős hatással lesznek a döntésünkre is.
  3. Decide (döntés): magáért beszél, ezen a ponton választjuk ki az előzőek által meghatározott lehetőségek közül azt, amelyet végrehajtunk.
  4. Act (cselekvés/lépés): végrehajtjuk a cselekvést.

Mi történik ezután? A cselekvésünk által létrejön egy új szituáció, amelyet megfigyelünk, orientálódunk, döntünk és újra cselekszünk. És így tovább.

A gyakrolat

 

Mit jelent mindez az önvédelemben? Először is azt, hogy ha a hurok nem kezdődik meg, akkor nincs cselekvés; más szóval, ha nem vesszük észre mindazt, ami történik, akkor nem fogunk tudni cselekedni. Másrészt: ha képesek vagyunk gyorsabb hurkokat létrehozni, mint a (lehetséges) támadóink (Boyd kifejezésével "az ellenfél hurkán belülre kerülünk"), akkor gyorsabban cselekszünk, és ezáltal előnyre teszünk szert. Továbbá: mivel a (lehetséges) támadók is hasonló hurkokban cselekszenek, ha a hurkot megszakítjuk , arra kényszerítjük az ellenfelet, hogy új hurokba kezdjen, ezzel időt nyerünk. (Egy egyszerű példa: ha folyamatosan mozgásban vagyunk, akkor a támadó nehezen lép túl a megfigyelési ponton, mivel a célpont mindig máshol van, mire elindítaná a támadást.)

Hogyan gyorsíthatjuk fel a MODÖL hurkunkat? Nos, királyi út - tudtommal - nem létezik: gyakorlni, gyakorolni, gyakorolni (ezt rengetegszer le fogom még írni, úgy sejtem:)). Amikor értékelünk egy szituációt (orient) és döntünk, az agyunk sematikusan hasonló eseményeket keres a múltbéli tapasztalataink között. Ha ilyenek nincsenek, (azaz semmiféle tapasztalatunk nincs a szituáció kezelésében) a hurok megakad a döntés előtt, mert nincsen hozzá alap. Ha azonban megfelelő edzéskörülmények között sok hasonló szituációt kreáltunk, amelyekben kiépítettük a megfelelő válaszokat (erre később részletesen ki fogok térni), akkor a döntés és cselekvés jelentősen felgyorsítható.

Most, hogy kiműveltük magunkat, mehetünk edzeni ;)

 

(WM javaslata a MODÖL hurok helyett MODÖL ciklus, ami nem rossz. Mindenki válasszon ízlés szerint, vagy akár maradjon az eredetinél.)


Mongoose_lrt

 

 

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://personalprotection.blog.hu/api/trackback/id/tr921003219

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Canne de Combat 2009.03.16. 19:22:01

Personal Protection, önvédelem másképpEgy új blogra szeretném felhívni a figyelmeteket, a Personal Protection-re, melyet egy ismerősöm szerkeszt. Témája az önvédelem, de nem csak a fizikai megvalósítások, hanem az elméleti háttér is, amelyről magyar nyelv…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bővíz László - JUEX · http://juex.blog.hu 2009.09.14. 13:12:53

Esetleg lehetne MIDL ciklus. "I", mint irányulás az orientáció idegen szó helyett. Az Ö betű bezavar, mert azt hiszed, hogy az is egy külön szó. Az OODA-nál még mindig könyebb kiejteni a MIDL-t :-).

Tetszik a téma
süti beállítások módosítása